Мапа сајта
Посета: 2.305.958
Бадњи дан у Епархији врањској
Уторак, 6. Јануар 2009.  (24. Децембар 2008.)   |   Вести

Бадњи дан представља посебан дан код православних Срба. Симболика Бадњег дана се огледа кроз младо храстово дрво које симболише Христа и Његов улазак у свет, а налагање бадњака представља топлину Христове љубави.

У Епархији врањској, богослужбено је обележен данашњи дан на следећи начин: Његово Преосвештенство Епископ врањски Господин Пахомије служио је најпре Царске часове, а затим је у Епископском двору у Врању примио у посету децу - полазнике верске наставе при Саборном храму Свете Тројице у Врању који су му, са својим вероучитељима, уручили посебан дар - чесницу коју су сами умесили и испекли. Епископ Пахомије, даривао је ове ученике Божићним иконицама и другим даровима.

У13 часоваЕпископ Пахомије, служио је Свету литургију Василија Великог са вечерњом у Саборном храму Свете Тројице у Врању.

Епископ Пахомије, освећење и налагање бадњака, извршио је код цркве Светог кнеза Лазара и свих српских мученика и новомученика у Владичином Хану у изградњи, а затим је то исто учинио у порти Саборног храма Свете Тројице у Врању. По налагању бадњака, Епископ Пахомије примио је у Епископском двору градоначелникагосподина Мирољуба Стојчића са пратњом исвештенство Саборног храма Свете Тројице, са којима је извршио налагање бадњака на огњишту у Епископском двору.

Велики број верника дошао је у Саборни храм Свете Тројице у Врању, учествовао у богослужењима и понео у своје домове освећене бадњаке да би радост Бадње вечери поделио са својим најближим у својим домовима. Домови православних хришћана вечерас су испуњени посебном љубављу и топлином јер представљају места у којима се чека најрадоснији догађај - Рођење Господа Нашег Исуса Христа. С том вером, надом и љубављу, православни хришћани у Епархији врањској прославили су Бадњи дан.

Епархија врањска | Сва права задржана | Услови коришћења | Мобилна верзија | Аутор: Агенција МИ | RSS